Babka czekoladowa z kawałkami czekolady

Od kilku dni na blogach ,,rządzą” makowce i  pierniki. Na świąteczne wypieki jeszcze za wcześnie dlatego u mnie dziś do kawy była czekoladowa babka. Możecie ją upiec również na świętą.

 

Składniki:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g słodkiej śmietany 30

Wykonanie:

Czekoladę  (100 g) łamiemy na kawałki i dodajemy do ciepłego mleka. Mieszamy w kąpieli wodnej aż czekolada się roztopi. Studzimy. Pozostałe 50 g czekolady drobno siekamy nożem.
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku, stale ucierając.
Obie mąki, proszek do pieczenia, kakao mieszamy i partiami dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec ucierania wlewamy czekoladę z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem foremki babkowej.  Pieczemy  przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Polewa:
Czekoladę siekamy nożem. Śmietanę podgrzewamy do temp 80 C . Wrzucamy czekoladę, mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Ostawiamy, a gdy lekko zgęstnieje, polewamy przestudzone ciasto.

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/babka-czekoladowa-z-kawalkami-czekolady/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

    1. Aniu , mnie babki dopiero od niedawna zaczęły wychodzić. Mąż się śmiał, ze powinnam trafić do księgi Guinnessa w kategorii -największa liczba zakalców 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: