Bułeczki z owocami pod kruszonką

Lato to raj dla smakoszy domowych ciast z owocami.  Dziś dla odmiany zamiast ciasta były bułeczki. Wykonanie tych małych bułeczek nie jest ani trudne ani pracochłonne.

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki lekko podgrzanej maślanki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut ( do wyrośnięcia )


Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy- pół opakowania
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • owoce

Kruszonka

  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 100g zimnego masła

Jak wykonać kruszonkę pisałam TU

 

Do wyrośniętego zaczynu dodałam przesianą mąkę, cukier puder, olej, wodę i sól. Wymieszałam i i zagniotłam elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część lekko rozpłaszczamy w dłoni, robimy dołek i w środku umieszczamy owoce. Sklejamy i wykładamy bułeczki na blachę . Wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam kruszonką. Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w 220 stopniach przez 20-25 minut.

 

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/buleczki-z-owocami-pod-kruszonka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: