Cassolette z łososiem i ziemniakami

Cassolette to tradycyjne danie południowej Francji. Jest to rodzaj sycącej zapiekanki. Ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, podawanej głównie na chłodną porę roku. Cassolette  piecze się zazwyczaj w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych. Moja wersja Cassolette jest znacznie lżejsza od oryginału. Nie jestem jakąś fanką łososia jednak w tym daniu smakuje mi wyjątkowo.

Składniki:

  • 4  surowe, pokrojone w talarki  ziemniaki.
  • 2  filety z łososia,
  • 1 opakowania łososia wędzonego -100 g
  • 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • otarta skórka z limonki
  • sok z połowy limonki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • pęczek koperku
  • ostra papryka w proszku- według upodobań


Wykonanie:

Przyrządzamy sos ze śmietany, rozgniecionych ząbków czosnku i posiekanego koperku. Dodajemy szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli . Mieszamy.

Filety z łososia (be skóry) kroimy  w kostkę. Tak samo postępujemy z łososiem wędzonym. 
W żaroodpornym naczyniu, na dnie układamy warstwę z ziemniaków pokrojonych w talarki, na ziemiankach układamy kawałki łososia. Posypujemy solą i pieprzem i  zalewamy niewielką ilością śmietanowego sosu. Następnie układamy plasterki łososia wędzonego. Ponownie polewamy śmietaną. Nakładamy ziemniaki i kawałki świeżego łososia, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy śmietaną. Górną warstwę przykrywamy talarkami ziemniaków i polewamy pozostałą ilością śmietany. Zapiekankę  przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego  do 190°C piekarnika na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i  zwiększamy temperaturę do 220 °C  Pieczemy do zrumienienia. 

Smacznego !

Składniki podane są na 2 małe foremki do zapiekania -15 cm x 10 cm

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/cassolette-z-lososiem-i-ziemniakami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

19 comments

  1. Ooo coś dla mnie! Wygląda bardzo smacznie, chociaż ja akurat z rybami jestem trochę na bakier. Łosoś jest w tym przypadku wyjątkiem i jedną z nielicznych ryb, które lubię 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: