Chrupiąca, słodko-kwaśna sałatka z cukinii

W moim ogrodzie na grządkach króluje cukinia. Uwielbiam ją pod każda postacią. Dziś mam dla Was przepis na cukinię w słodko -kwaśnej zalewie. To nie tylko wspaniały dodatek do obiadu, nadmiar układamy do słoiczków, na zimę. Musicie koniecznie jej spróbować – jest pyszna i chrupiąca. Nadaje się do kanapek i jako dodatek do obiadu, a zawekowana, w zimowe dni przypomni nam smaki i kolory lata.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Cukinie kroimy na pół i delikatnie, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Przekrawamy na ćwiartki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka a paprykę w paseczki. Warzywa wrzucamy do miski.

Czosnek ścieramy na tarce na malutkich oczkach dodajemy do warzyw. Składniki marynaty gotujemy. Gorącą zalewamy warzywa, mieszamy i zostawiamy na noc. Na drugi dzień dodajemy do sałatki posiekany koperek. Gotową sałatkę podajemy do obiadu. Nadmiar wraz z zalewą wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 6-7 minut. Gorące słoiczki ustawiamy do góry dnem a gdy wystygną, przenosimy do spiżarni.


RÓBMY PRZETWORY! 5.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/chrupiaca-slodko-kwasna-salatka-z-cukinii/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: