Chrupiący kurczak słodko-kwaśny na gorącym żeliwie

Kochani dziś zapraszam na moje ulubione danie czyli kurczaka słodko-kwaśnego. Mam ulubiony Chiński bar gdzie podają najlepszego na świecie, chrupiącego kurczaka w sosie słodko kwaśnym. W tamtej wersji kurczak smażony jest w tempurze a do warzyw dodawane są pędy bambusa. Moja wersja na pewno aż tak bardzo nie odbiega smakiem od oryginału. Do dania użyłam gotowego sosu słodko -kwaśnego, oczywiście można samemu zrobić taki sos wówczas danie będzie jeszcze smaczniejsze. Lubicie eksperymentować z kuchnią azjatycką?

sam_7976

Składniki

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • pół pora pokrojonego w słupki (biała część)
  • 1 słoiczek gotowego sosu słodko kwaśnego – można zrobić samemu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 sztuka -jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  •  jedna czerwona papryka
  • szczypta cynamonu

sam_7978

Wykonanie

Filety z kurczaka lekko rozbijam. Nacieram sosem sojowym i pieprzem. Bułkę tartą mieszam ze zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Filety panieruję w jajku i mieszance bułki z płatkami. Smażę na 1 łyżce oleju kokosowego. Rozgrzewam piekarnik do 200 C .

sam_7979

Na patelni typu wook rozgrzewam drugą łyżkę oleju. Wrzucam marchewkę, smażę na chrupko przez 1 minutę. Przekładam na talerz a na pozostały na patelni olej wrzucam por. Smażę ok 1 minuty i dodaję pokrojoną w paski paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Duszę około 5 minut stale mieszając. Do miękkiej kapusty dodaję marchewkę i wlewam sos słodko kwaśny. Mieszam, dodaję cynamon i ewentualnie dosmaczam solą. Podsmażam przez 2 minuty. Sos nakładam na żeliwną patelnię, na wierzchu układam upieczony filet kurczaka i posypuję sezamem. Danie umieszczam na 10 minut w nagrzanym piekarniku. Podaję z ryżem.

Smacznego !!!

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/chrupiacy-kurczak-slodko-kwasny-na-goracym-zeliwie/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

13 comments

  1. Wygląda bardzo smacznie. Nigdy nie myślałam przyrządzić go samodzielnie. Mam swoje ulubione miejsce w mieście, gdzie podają pysznego kurczaka słodko-kwaśnego, ale chyba wkrótce sama go przygotuję. Dzięki!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: