Ciasto czekoladowe z nutą wiśni

Uwielbiam czekoladowe ciasta, przełożone słodkim kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami. Wiem, że wśród moich czytelników jest sporo osób z nietolerancją laktozy dlatego tym razem wśród składników znalazły się produkty bez laktozy.


Składniki na ciasto

 

  • 2 czekolady deserowe-gorzkie
  • 3/4 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA
  • 100 g masła bez laktozy
  • 4 jajka
  • 3/4  szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Słoiczek frużeliny wiśniowej

Czekoladę łamiemy na malutkie kawałki, przekładamy do metalowej miski. Dodajemy masło i roztopimy w kąpieli wodnej. Gdy masa czekoladowa przestygnie dodajemy mleko i dokładnie wszystko mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz masę czekoladową. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę wlewamy do małej prostokątnej  formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie przekrawamy je na dwie części. Pierwszą układamy w foremce i smarujemy frużeliną wiśniową.

Krem budyniowy:

 

Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do  połączenia się składników. Gotowy krem nakładamy na placek posmarowany frużeliną. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem.

Polewa czekoladowa:

 

  • 100 ml śmietanki 30% bez laktozy
  • tabliczka gorzkiej czekolady

W małym garnku podgrzewamy śmietankę (nie gotować!). Dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Odstawiamy na ok. 2-3 min- do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia. Polewą oblać ciasto i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

 


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ciasto-czekoladowe-z-nuta-wisni/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: