
Ciasto czekoladowe z nutą wiśni
Uwielbiam czekoladowe ciasta, przełożone słodkim kremem budyniowym i kwaskowatymi owocami. Wiem, że wśród moich czytelników jest sporo osób z nietolerancją laktozy dlatego tym razem wśród składników znalazły się produkty bez laktozy.
Składniki na ciasto
- 2 czekolady deserowe-gorzkie
- 3/4 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA
- 100 g masła bez laktozy
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Słoiczek frużeliny wiśniowej
Czekoladę łamiemy na malutkie kawałki, przekładamy do metalowej miski. Dodajemy masło i roztopimy w kąpieli wodnej. Gdy masa czekoladowa przestygnie dodajemy mleko i dokładnie wszystko mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz masę czekoladową. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę wlewamy do małej prostokątnej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie przekrawamy je na dwie części. Pierwszą układamy w foremce i smarujemy frużeliną wiśniową.
Krem budyniowy:
- 1 budyń bez cukru
- 2 szklanki mleka bez laktozy marki MLEKOVITA
- 2 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła bez laktozy
- aromat waniliowy
Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem nakładamy na placek posmarowany frużeliną. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 30% bez laktozy
- tabliczka gorzkiej czekolady
W małym garnku podgrzewamy śmietankę (nie gotować!). Dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Odstawiamy na ok. 2-3 min- do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia. Polewą oblać ciasto i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Uwielbiam takie ciasta:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Wygląda pięknie, też od razu pomyślałam o porannej kawie do towarzystwa… 😉
o tak Kawa i ciasto to połączenie idealne .
Pycha, czekolada i wiśnie to musi smakować bosko 🙂