Ciasto drożdżowe z truskawkami-bez wyrabiania

Ciąg dalszy truskawkowych szaleństw.Tym razem pyszne i proste ciasto drożdżowe z truskawkami.

SAM_1677

Składniki

    • 500 g mąki  pszennej
    • pół kostki masła
    • szklana mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 opakowanie drożdży instant lub pół kostki świeżych
    • pół kg truskawek
    • 2 łyżki tartej bułki
    • 2 jajka

SAM_1675

Wykonanie

Mleko wlewamy do rondelka.Dodajemy masło i ogrzewamy do rozpuszczenia się masła.Studzimy.Do przesianej maki dodajemy mleko z masłem.Dosypujemy drożdże i cukier.Dodajemy dwa całe jajka.Jeśli używany świeżych drożdży robimy wcześniej rozczyn z łyżką mąki,mlekiem i łyżką cukru.Całość zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta.Dzielimy porcje na dwie części.Jedną wykładamy dno natłuszczonej tortownicy.Posypujemy tartą bułką i układamy truskawki.Całość przykrywamy rozwałkowaną druga częścią.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 45 minut.Zimne posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.

SAM_1679

Lubię jadać przy ładnie zastawionym stole.Odpowiednio dobrane kwiaty,świece i porcelana obiadowa stworzą niepowtarzalną atmosferę w naszym domu.

Pokaże Wam moje ostatnie kompozycje.Jak widać nie potrzeba specjalnych zdolności aby naszym posiłkom nadać odpowiedniej oprawy.

111

Do jej wykonania użyłam patery,kwiatów i kilku podgrzewaczy.

321

Na podłużnym talerzu ułożyłam liście,świece  i kwiaty.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-bez-wyrabiania/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

10 comments

  1. Wygląda pysznie 🙂 ale czy to ciasto nie musi rosnąć tylko tak od razu ze stolnicy kładziemy na blache i pieczemy?

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: