Ciasto jabłkowo-śmietanowa Finezja

Ciasto wyglądem przypomina sławne ciasto siostry Anastazji -Kilimandżaro. Moja wersja odrobinę się różni. Zamiast kremu budyniowego, ciasto przełożyłam bitą śmietaną.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka zimnej wody.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg startych jabłek,
  • 1  galaretka (u mnie pomarańczowa)
  • 1 łyżka  masła.

Masa śmietanowa

  • 450 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru

Polewa czekoladowa

  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

 

Białka ubić z cukrem, dodając kolejno żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i ubijać masę jajeczną dodając olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 25x36cm.
Piec około 35 min w temp. 180 C. Po przestudzeniu przekroić na dwie równe części.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przesmażyć wraz z masłem przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Lekko przestudzić. Wylać na dolny pierwszy ciasta i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno,dodać przestudzoną żelatynę i po wymieszaniu wylewać na masę jabłkową. Przykryć druga częścią ciasta. Składniki polewy podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i wstawić na 2 godz do lodówki.

DOBRA RADA

Gdy składniki polewy się rozdzielą, dodać łyżeczkę wody i ponownie wymieszać !

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ciasto-jablkowo-smietanowa-finezja/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

3 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: