Ciasto lekkie jak łabędzi puch

Gdy po raz pierwszy upiekłam ciasto Łabędzi Puch rodzina i goście byli zachwyceni jego smakiem. Ja nie przepadam za słodkimi wypiekami i dla mnie było ona odrobinę za mdłe i za bardzo kokosowe. Wystarczyło zastąpić likier kokosowy ponczem cytrynowym, a ciasto zyskało orzeźwiający smak. Zamiast grubej warstwy posypki kokosowej użyłam  2 łyżki podprażonych wiórek i gotową posypkę dekoracyjną o smaku ananasowym.

Składniki na biszkopt

  • 5  jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki maki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Gdy masa stanie się lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy po łyżce mąki i mieszamy już ręcznie, delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Formę  o wymiarach 22×33 cm  wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy  w temp. 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i przestudzony przekrawamy na dwa blaty.

Masa:

  • 2 suche bułki- kajzerki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 szklanki mleka
  • 2 lyżeczki  cukru waniliowego
  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

słoiczek kwaskowatego dżemu- u mnie Dżem z czarnego bzu, cytryna, 1 łyżeczka cukru, 1/4  szklanki wody, 2 łyżki podprażonych wiórków kokosowych, posypka dekoracyjna o smaku ananasowym

Bułki namaczamy w dwóch szklankach mleka. Gdy zmiękną rozdrobnimy je  na papkę i dodajemy wiórki kokosowe.  Pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem z cukru i  wanilii. Zmniejszamy ogień i dodajemy masę kokosowa. Gotujemy całość ok 2 minut-do zgęstnienia. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy porcjami wystudzoną masę kokosową i ucieramy na gładko. Za połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy wodę i cukier. Połową ponczu nasączmy  spód biszkoptu i nakładamy równomiernie dżem. Następną warstwę stanowi 2/3  masy kokosowej. Przykrywamy drugim plackiem  który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto podczas przenoszenia mogło by się rozpaść) i smarujemy  pozostałą częścią kremu kokosowego. Dekorujemy, prażonymi  krótko na suchej patelni wiórkami i posypką owocową. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ciasto-lekkie-jak-labedzi-puch/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

10 comments

  1. Pyszne, prawda. Ja robie z domowym dżemem z czarnej porzeczki a do „kremu „daję aromat migdałowy. Polecam

  2. Kurcze, ależ to ciasto musi być pyszne <3. Pewnie zniknęło w kilka minut. Muszę zakasać rękawy i wypróbować ten przepis. Może na niedzielę uda mi się przygotować domownikom niespodziankę 😉

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: