Ciasto z połówkami śliwek, bez jajek.

Do niedawna, to proste i tanie ciasto, robiłam z połówkami jabłek. Przyznam, że odrobinę znudziła mi się ta wersja i postanowiłam zmienić owoce.  Będąc na zakupach w Lidlu, wypatrzyłam duże, twarde śliwki . Smaczne i mięsiste. Ten gatunek  z powodzeniem może zastąpić jabłka. Wydaje mi się, że wersja ze śliwkami jest smaczniejsza. Spróbujcie i oceńcie sami 🙂

SKŁADNIKI:

 

  • 1/2 kg dużych,twardych śliwek
  • ok 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego-waniliowego (180g)
  • łyżka tartej bułki

Śliwki można posypać cynamonem

Wykonanie

Mieszamy sypkie składniki- mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodajemy masło i serek. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które dzielimy na dwie części. 40/60. Mniejszą połową wykładamy dno formy, wyściełanej papierem do pieczenia.

Posypujemy tartą bułką i układamy połówki śliwek. Większą część wałkujemy a następnie przykrywamy nią śliwki, lekko dociskając po bokach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 *C ok 45 minut.

Smacznego !

 

 

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ciasto-z-polowkami-sliwek/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

18 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: