Cukinia faszerowana mięsem i papryką

Przełom lipca i sierpnia to czas kiedy w moim ogrodzie i na moim stole króluje cukinia. To smaczne warzywo można jeść na wiele sposobów. Delikatny miąższ cukinii jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Cukinia zawiera też sporo witamin i minerałów. Dziś na obiad była cukinia faszerowana mięsem i papryką. Pychota

.

Składniki

  • 4 okrągłe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • torebka ryżu długoziarnistego
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie myjemy i delikatnie ścinamy końcówkę. Przy pomocy łyżeczki do herbaty wydrążamy pestki, zostawiając delikatny miąższ.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu a następnie studzimy. Do zimnego ryżu dodajemy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wydrążone cukinie napełniamy farszem, przykrywamy ściętą „czapeczką”. Smarujemy olejem i ustawiamy w naczyniu do zapiekania.

Piekarnik nagrzewamy do 185 C. Cukinie pieczemy (w zależności od wielkości) -ok 15-20 minut .

Smacznego !!!

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/cukinia-faszerowana-miesem-i-papryka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

  1. Po jej kształcie od razu widać, że to nie ze sklepu 🙂 Ostatnio często wykorzystuję cukinię i także całkiem niedawno ją faszerowałam. Wyszła naprawdę smaczna. Warto o niej pamiętać w sezonie 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: