Cytrusowa babka z białek

Zostały Wam białka po pieczeniu pączków i nie wiecie co z nimi zrobić. Polecam zamrozić i później wykorzystać do wypieku babki lub, nie czekać i upiec babkę już dziś. Ciasto jest wilgotne i wspaniale cytrusowe w smaku.

Składniki:

  • białka z 5-6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 i 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • polewa czekoladowa – TU przepis
  • prażone wiórki kokosowe

Wykonanie:

Białka wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypiemy  porcjami cukier.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem. Bo ubitych białek dodajemy na przemian mąkę i olej z mlekiem,  miksując masę na małych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy skórkę z cytrusów i lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i  wysypanej tarta bułką foremki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 C. Przestudzone polewamy czekoladą i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego !

.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/cytrusowa-babka-z-bialek/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

14 comments

    1. Do niedawna tez tego nie wiedziałam. Sąsiadka mi powiedziała ,wypróbowałam i okazało się ,że białka po rozmrożeniu świetnie sie ubijają. Pozdrawiam

  1. Jak dobrze że ja tu dziś zajrzałam, mam białka bo mój mąż ich nie je i zawsze szkoda mi je wyrzucić 😉 teraz wiem co z nimi zrobię 🙂

    1. Ojej .,,Nie mam pojęcia .dlaczego nie wyszło ,może temperatura piekarnika była za niska, albo białka nie pierwszej świeżości .Ja zawsze daje jajka od gospodarza,. Sklepowych nie używam bo kiedyś, gdy piekłam tort dla syna ,dwa razy z rzędu biszkopt wyszedł zakalcowaty i musiałam kupić gotowy biszkopt.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: