Czebureki – pyszne pieczone pierogi z mięsem

Kiedyś wspominałam Wam,że w pewnej restauracji jadłam pyszne pieczone pierogi.Widziałam na pewnym blogu spor o pochodzenie tego dania.Jedni uważają,że czebureki to kuchnia tatarska inni natomiast twierdzą ,że pierogi pochodzą z kuchni Galicyjskiej.

SAM_2536

Jak podaje Wikipedia Čeburėkai – czebureki – to smażone na głębokim oleju duże „pierogi”, nadziewane farszem. Podawane z gorącą zupą do popicia.Pochodzą z kuchni kaukaskiej.

SAM_2539

Dla mnie nie jest ważne źródło pochodzenia Czebureków a smak i na nim się skupiłam.Moje wyszły równie pyszne jak te z restauracji.

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki gorącej wody

Farsz -W oryginalnym przepisie powinno być surowe mięso mielone.

  • U mnie gotowane mięso mielone mieszane(drób,wołowina)
  •  1 posiekana cebula (zeszklona na 1 łyżce oleju)
  • Przyprawa Czubryca Czerwona Olmix
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 1 białko do posmarowania brzegów pierogów
  • olej do smażeniaSAM_2517

Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem.Zestawić z ognia i wsypać 1 szklankę mąki.Wymieszać na gładką masę i ostudzić.

Na stolnicę wyłożyć zimną masę.Dodać ocet i żółtko.Dolewając stopniowo gorącą wodę zagniatać elastyczne ciasto.

SAM_2518

Wyrobione ciasto formujemy w kule i zawijamy w folię aby odpoczęło.Po upływie ok pół godziny ciasto cienko rozwałkowujemy po czym wykrawamy z niego okręgi wielkości talerzyka.Nakładamy farsz i sklejamy brzegi pieroga .

SAM_2519

Każdy pieróg smażymy na głębokim oleju  na złoto.Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z  sosem jogurtowo-czosnkowym.SAM_2538

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/czebureki-pyszne-pieczone-pierogi-z-miesem/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

9 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: