Domowa biała kiełbasa

W mojej rodzinie biała kiełbasa należy do ulubionych wielkanocnych dań. Zazwyczaj podaję kiełbasę białą parzoną, pieczoną z cebulą w piwie lub jako dodatek do żurku. Choć w sklepach jej nie brakuje to niestety trudno dziś kupić smaczną białą kiełbasę. Mam wrażenie, że przed świętami producenci stawiają na ilość a nie na jakość. Po kilku nieudanych zakupach postanowiłam sama zrobić kiełbasę i powiem Wam, że to naprawdę nic trudnego i przynajmniej wiemy co jemy. Do wykonania kiełbasy potrzebujemy maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią końcówką (u mnie Zelmer) oraz sita nr 6 i nr 8-czyli sitka tradycyjnego do kotletów oraz sitka z większymi oczkami. W internecie znajdziemy wiele przepisów na wykonanie kiełbasy. Najlepiej wybrać taki, który będzie odpowiadał naszym smakom. Pamiętajmy aby idealnie dobrać ilości czosnku, majeranku, soli i pieprzu, gdyż za dużo przypraw przytłoczy smak mięsa.

Składniki na ok 3 kg kiełbasy

  •   1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
  •   0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  •   0,5 kg boczku surowego -tłustego, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku
  •   6 sporych ząbków czosnku
  •   3 płaskie łyżki soli
  •   1 i 1/2 lyżeczki cukru
  •   7 gr pieprzu czarnego zmielonego
  •   7  gr majeranku suszonego
  •   300 ml zimnej wody
  •   gotowe jelita

Jelita kupicie w sklepach masarskich lub w supermarketach. Zasolone jelita trzeba koniecznie kilka razy wypłukać, następnie namoczyć w zimnej wodzie na 3-4 godziny.

Połowę mięsa z karkówki oraz łopatkę pokroiłam na kawałki i zmieliłam wraz z czosnkiem używając sitka nr 6. Drugą połowę karkówki i boczek zmieliłam używając sita nr 8. Jeśli lubicie kiełbasę z widocznymi, większymi kawałkami tłuszczu i mięsa to zmielcie wszystko sitem o dużych otworach. Obie zmielone masy połączyłam, dodałam odpowiednie ilości przypraw i wyrobiłam masę dolewając niewielkie ilości wody podczas wyrabiania. Gdy masa wchłonęła wodę i stała się kleista, przykryłam miskę z mięsem i odstawiłam w chłodne miejsce na 12 godzin.

Końcówkę do kiełbas posmarowałam z wierzchu olejem i delikatnie nałożyłam jelita przy okazji sprawdzając czy nie są gdzieś dziurawe. Początek jelita zawiązałam na supełek. Do maszynki nałożyłam porcje masy masę i powoli zaczęłam nadziewać kiełbasę. Gdy w osłonce znalazła się odpowiednia ilość farszu, formowałam kiełbaski okręcając  pętko kilka razy wokół własnej osi. Dla ułatwienia posmarować blat olejem lub wodą. Pamiętajcie aby nie spieszyć się przy nadziewaniu. W osłonkach nie może być wolnych przestrzeni z powietrzem. Kiełbaski nie powinny być też zbyt mocno i ścisło nadziane.  Kiełbaski parzyłam w temp 80 C przez 30minut. Kochani, wykonanie własnych wyrobów to nic trudnego, a ten smak ….sami się przekonajcie.  Z podanych składników wychodzi ok 3 kg kiełbasy.

Smacznego !!!

Tak wyglądały moje pierwsze kiełbaski

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/domowa-biala-kielbasa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

3 comments

  1. Jak mieszkaliśmy w Polsce zawsze przed świętami mój mąż robił kiełbasę ale nie białą. Tu jeszcze nie robiliśmy bo brakuje nam flaka a jak jesteśmy w kraju zawsze się obkupimy w różne wędliny to i zapominamy o robieniu swoich, a i to mięso u nich inaczej smakuje niż nasze. Bardzo ładnie wygląda Kasiu Twója kiełbaska i przepis oczywiście zabieram, może namówię męża i wyruszy na poszukiwanie flaka, nie ma jak to swój wyrób 🙂

Odpowiedz na „AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

%d bloggers like this: