Domowy bigos

Bigos to danie, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt lub innych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga czasu, gdyż najlepszy bigos musi być wielokrotnie podgrzewany i schładzany, wówczas nabiera smaku. Przepis na bigos w każdym domu jest chyba podobny. Podstawą jest kapusta kiszona, grzyby suszone, mięso i boczek wędzony. Kapustę kiszoną można mieszać pół na pół z kapustą świeżą. Ja gotuję bigos z kapusty, którą sama kiszę.

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty.
  • 500 g boczku wędzonego.
  • 1 kg łopatki bez kości lub żeberek wieprzowych
  • 500 g wołowiny.
  • 4 pętka kiełbasy
  • 4 cebule (pokrojone w półplasterki)
  • spora garść grzybów suszonych
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 1 garść suszonych śliwek
  • łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziaren jałowca
  • sól, pieprz

 

Grzyby wsypujemy do  niedużego garnka i zawalamy zimną wodą. Pozostawiamy do namoknięcia na całą noc. Kapustę kiszoną płuczemy,  osączamy i drobno kroimy. Przekładamy do garna i zalewamy wrzącą wodą (wody powinno być tyle, aby woda pokryła kapustę) Gotujemy ok 1 godziny. Mięso kroimy w kosteczkę, przyprawiamy sola i pieprzem i  podsmażamy  na złoty kolor. Dodajemy do gotującej się kapusty. Grzyby wraz z wywarem wlewamy do kapusty. Całość  gotujemy do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Wsypujemy  przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i  nasiona jałowca.

Osobno smażymy  pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. Dodajemy do kapusty i gotujemy kolejna godzinę. Bigos powinien gotować się na małym ogniu około 3–4 godzin, aż mięso będzie miękkie, a smak wszystkich składników się połączy. Garnek z bigosem studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ponownie gotujemy bigos, ok 1/2 godziny. Gotujemy potrawę przez kolejne 2- 3 dni, gdyż bigos tak przyrządzony zyskuje na smaku i aromacie.


Przy świątecznym stole

Bigos jest dość ciężkostrawną potrawą, dlatego warto sięgnąć po wyrób medyczny CE  Espumisan Max

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/domowy-bigos/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: