Domowy chleb z chrupiącą skórką

DSCN4196

Lubicie gorący chleb z grubą i chrupiąca skórka? Posiadaczki maszyny do wypieku chleba mogą bez problemu upiec takie pieczywo.Aby osiągnąć takie efekt w zwykłym piekarniku potrzebujemy brytfanny z przykryciem lub naczynia żaroodpornego.

Ja użyłam takiego naczynia.

DSCN4205

Chleb jest prosty w wykonaniu,nie wymaga żmudnego zagniatania ciasta.

Składniki:

  • 1/5 kg mąki .Ja użyłam pół na pół zwykłej pszennej i graham
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 300 ml chłodnej wody

DSCN4185

 Wykonanie

Sypkie  składniki wsypujemy do miski.Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do naczynia z mąką.Wymieszać łyżką,do połączenia składników. Ciasto powinno być klejące. Przykryć folią, odstawić do wyrośnięcia  najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej.

Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 250 stopni C i wstawić przykryte,puste naczynie.
Ściereczkę kuchenną oprószyć mąką, położyć na nią ciasto, łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Ostrożnie umieścić ciasto w gorącym  garnku łączeniem do góry. Naczynie przykryć i piec chleb przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec  przez około 15 – 30 minut, aż chleb się ładnie zarumieni.

DSCN4190

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/domowy-chleb-z-chrupiaca-skorka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

17 comments

  1. Moja mama piecze chlebek w blaszkach-keksówkach i niedawno kupiła takie niby tylko do chleba,ale podeślę jej Twój wpis,żeby na przepis zerknęła i taki chlebek upiekła 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: