Domowy jabłecznik

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Na mojej działce rosła stara, prawie 50 letnia jabłonka. Jej pyszne owoce idealnie nadawały się do długiego przechowywania, jak i do słoików na zimę. Jabłonka owocowała co dwa lata, i co dwa lata moja spiżarnia pękała w szwach od nadmiaru słoików z tartymi jabłkami. Takie weki są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego, czy naleśników. W ubiegłym roku musieliśmy ściąć naszą jabłonkę. Na jej miejscu posadziliśmy młode drzewko z tego samego gatunku, ale na owoce troszkę poczekamy.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na jabłecznik, pyszny i prosty w przygotowaniu. Koniecznie upieczcie ją na nadchodzący weekend. Podobno ma się ochłodzić a takie ciacho zawsze poprawia humor w jesienne i ponure dni.

Składniki na ciasto:

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,25 kg cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę jabłkową:

 

  • 1,5 kg jabłek lub 1 słoik gotowych prażonych jabłek
  • 1 galaretka ananasowa
  • cukier puder
  • 2 łyżki tartej bułki

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu aż owoce się lekko rozpadną. Jeśli jabłka są mocno kwaśne dodajemy łyżkę cukru pudru. Masę jabłkową zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Składniki na ciasto wsypujemy do miski i zagniatamy. Formujemy z ciasta dwie kule, które umieszczamy w lodówce na około godzinę. Formę o wymiarach 36 cm x 25cm  wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą kulę wałkujemy i wykładamy ciastem dno foremki. Posypujemy tartą bułką i nakładamy wystudzoną masę jabłkową. Wałkujemy drugą kulę i przykrywamy nią jabłka. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.170 C, na 40-50 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/domowy-jablecznik/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

13 comments

  1. Kasiu ja podobnie jak Ty uwielbiam ciasta z jabłkami, i nawet ostatnio moje mi wychodzą 🙂 z czego się bardzo cieszę, widząc jak wszyscy się tymi moimi wypiekami zajadają 😉

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: