Filet z kurczaka w sezamie
Czy ktoś z nas, zastanawiał się nad tym, jak bardzo tradycyjna panierka z tartej bułki zwiększa kaloryczność przygotowywanych potraw? A może warto zmienić nawyki żywieniowe i zastosować zdrowszą wersję panierki?Bułka tarta, będąca tak chętnie stosowanym przez wiele osób w kuchni dodatkiem, to nic więcej jak zbędny pochłaniacz kalorii. Podczas smażenia, panierka pochłania tłuszcz znajdujący się na patelni, powodując wzrost kaloryczności spożywanych potraw. Zapraszam na pierś z sezamem.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- przyprawa do kurczaka lub papryka MASYL wg uznania
- 100 g sezamu łuskanego MASYL
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia :
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać. Dodać do niego mleko i sól czosnkową, dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa obtaczać w mące wymieszanej z papryką. Następnie zamaczać je w jajku i obtaczać w ziarenkach sezamu. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Mięso w sezamowej panierce kłaść na rozgrzany olej i usmażyć na rumiano z obu stron.
a ja się zastanawiałam do czego użyć sezamu
wygląda smakowicie
No i masz juz odpowiedz
pyszny obiadek 🙂
🙂 bardzo
dziękuje,już wiem, do czego zużyję sezam 🙂
p.s.
spróbuj zrobić pierś w cieście naleśnikowym 🙂
Robię często w cieście. Zachęcam do zrobienia ryby w sezamie.
pyszny obiadek. aż głodna się zrobiłam.
smaczne to będzie..mniam
Co tam kurczak, jak widzę fasolkę, dorodną, żółciutką to aż mi ślinka cieknie 🙂
fasolka bez nawozów .Z mojej działki 🙂