Flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki to wyjątkowo sycąca zupa, którą można przygotować na różne okazje. Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych, ale można je tez przyrządzić z żołądków wieprzowych, jak i z mięsa z drobiu lub grzybów. Pod tym linkiem TU znajdziecie przepis na flaczki z  opieniek.

Dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę (,,flaczki”) przygotowaną na bazie żołądków drobiowych. Myślę, że ta wersja przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi flakami.

Składniki:

  • 1,5 kg żołądków drobiowych
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka- korzeń
  • 1 1/2 litra wody
  • Przyprawy-sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa, liść laurowy, majeranek, papryka ostra, ziele angielskie oraz pieprz czarny, imbir mielony.

Żołądki oczyszczamy, ściągamy z nich twardą błonę, myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy udko, zalewamy wodą i wstawiamy na kuchenkę. Po zagotowaniu dodajemy warzywa pokrojone w paseczki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości-ok 1 godz.
Ugotowane żołądki oraz udko wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w paseczki.  Do zupy dodajemy majeranek, pokrojone żołądki  i pozostałe przyprawy. Doprawiamy do smaku i podajemy z pajdą wiejskiego chleba.  Jeśli ktoś lubi można do zupy dodać zasmażkę.

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/flaczki-z-zoladkow-drobiowych/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: