Focaccia – Sprawdzony przepis

Focaccia to rodzaj pieczywa, który mogła bym jeść na okrągło. Nie przepadam zbytnio za chlebem (no chyba, że z własnego wypieku). Focaccia uwielbiam jeszcze ciepłą z lekko chrupiącym brzegiem. Mniam.  Zazwyczaj odrywam kawałek i moczę kęs w oliwie z oliwek lub podaję z sałatką z pomidorów, czosnku i bazylii.

sam_7063

Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. W Włoszech  Focaccia podaje się  przed posiłkiem jako przekąskę , oraz  jako dodatek do innych potraw.

sam_7761

Focaccia jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Ja robię ją z różnymi dodatkami, zależy co mam w lodówce – pomidorki, oliwki, salami lub samą, jedynie z  dodatkiem ziół.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody

3333-2

Do posmarowania

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oliwki,
  • 1/2 łyżeczki grubej soli
  • ulubione zioła – U mnie  Mieszanka suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką Olmix

sam_7059

W misce mieszamy sypkie składniki. Powoli dolewamy wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą . Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Rozciągamy tworząc cienki placek. Ponownie przykrywamy ściereczka lub folią i odmawiamy na 20 minut. Wyrośnie te ciasto smarujemy oliwą,posypujemy solą i układamy oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30-35 minut.

Smacznego !

sam_7628

 

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/focaccia-sprawdzony-przepis/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

9 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: