Francuskie rożki z grzybami

Dziś przychodzę do Was z alternatywą dla typowych krokietów. Rożki, bo o nich mowa, robi się błyskawicznie, a to za sprawą gotowego ciasta francuskiego. Lekkie, francuskie ciasto  i grzyby to smakowite połączenie.

Rożki podaję z czerwonym barszczem.

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  •  1/2 kg leśnych grzybów
  •  olej Wielkopolski  – około 2 łyżeczek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • jajko
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewam olej Wielkopolski. Cebulę kroje w kosteczkę i wrzucam na olej. Gdy się lekko zeszkli dodaje posiekany czosnek i umyte i pokrojone grzyby. Duszę pod przykryciem około 15 minut często mieszając.

Gotowe grzyby doprawiam solą i pieprzem i posypuje natką pietruszki. Odstawiam do przestudzenia. Płaty francuskiego ciasta kroję w kwadraty. Na połowę kwadratu nakładam farsz grzybowy i lekko sklejam. Rożek nacinam  i smaruję rozmąconym jajkiem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 C około 10-15 minut.


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

zaZapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/francuskie-rozki-z-grzybami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: