Gnocchi zapiekane z bakłażanem i pomidorami

Uwielbiam  obiady w włoskim stylu. Kuchnia ta swą popularność zawdzięcza szybkości i prostocie potraw. To kuchnia idealna na lato – lekka, zdrowa i tania, bo latem warzywa sezonowe kosztują dosłownie grosze. Dziś chciałam Was zaprosić na rozpływające się w ustach gnocchi z bakłażanem i pomidorami. Do dania użyłam gnocchi – gotowych kluseczek, których producentem jest marka Hilcona.

Składniki

  • 1 opakowanie Gnocchi Hilcona
  • 1  łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia biała cebula, pokrojona w kostkę
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól -płaska łyżeczka
  • 1 mały bakłażan pokrojony w kostkę
  • 3 łyżki sosu marinara lub soku pomidorowego
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1/4 łyżeczka zmielonego czerwonego pieprzu
  •  2 łyżki tartego sera Grana Padano

Wykonanie:

Zaczynamy od pozbycia się goryczki z bakłażana. W tym celu kroimy bakłażana w kostkę i posypujemy solą. Gdy puści sok, odsączamy i wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem. Pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Papryki i obrany czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulkę i chwilkę smażymy.

Teraz kolej na bakłażana, którego przesmażamy aż zacznie się rumienić. Dodajemy paprykę i pomidory.

Dusimy ok 3 minuty mieszając i doprawiając do smaku. Na końcu dodajemy gnocchi i sok pomidorowy. Naczynie do zapiekania smarujemy grubo masłem. Wykładamy zawartość patelni, posypujemy serem Grana Padano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10 minut. Smacznego !!

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/gnocchi-zapiekane-z-baklazanem-i-pomidorami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: