Golonka pieczona na kiszonej kapuście

Golonka – kawał kalorycznego mięsa,za którym przepada męska część mojej rodziny. Najlepszą golonkę jadłam w Saksonii. Była apetycznie przypieczona z chrupiąca skórką. W środku mięso było niezwykle kruche  i doskonale przyprawione. Golonkę podano nam z dodatkiem  knedli i  z zasmażaną kiszoną kapustą. Porcja była tak ogromna, że z powodzeniem mogły by się najeść trzy osoby. Może kiedyś zdobędę przepis na tak przyrządzona golonkę a tym czasem dzielę się moim sprawdzonym przepisem na Golonkę na kapuście kiszonej.

SAM_3226

Składniki :

  • 2 mniejsze golonki
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • pól łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 – 4 ziela angielskie
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 ml piwa lub wywaru w którym gotowała się golonka

SAM_3213

Wykonanie:

W moździerzu ucieram wszystkie przyprawy oraz czosnek. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieram golonki, układam je w naczyniu, i wstawiam  na całą noc w lodówce. Następnego dnia golonki wkładam do garnka, zalewam gorącą wodą, i obgotowuję je przez około 80 minut. Kapustę kiszoną, startą marchewkę i pokrojoną w plasterki cebulę wrzucam do foliowego rękawa do pieczenia.SAM_3214

Wkładam ugotowane golonki, wlewam piwo, zamykam i piekę jeszcze przez 40 – 50 minut. Pod koniec pieczenia rozcinam folię skraplam golonki rozpuszczonym masłem i dopiekam aż mięsko się zrumieni.SAM_3231

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/golonka-pieczona-na-kiszonej-kapuscie/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: