Grzane wino z miodem, kardamonem, imbirem- i mrozy mi nie straszne.

Nigdy nie przepadałam za winem dopóki nie spróbowałam wina grzanego z aromatycznymi przyprawami. Grzaniec to mój, sprawdzony sposób na uniknięcie przeziębień. Gdy temperatura za oknem spada poniżej zera, przyrządzam  sobie kieliszek tego rozgrzewającego napoju.

Miód w połączeniu z winem i cynamonem daje  świetne walory smakowe, ale przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm i wpływa na nasze zdrowie.

Imbir jest bogaty w substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Kardamon pomaga w walce z przeziębieniem, przyspiesza przemianę materii, odświeża oddech, a nawet poprawia potencję.

Goździki działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wymiatają wolne rodniki. Zapobiegają zbyt szybkiej śmierci komórek organizmu i są doskonałą profilaktyką chorób nowotworowych. Olejki eteryczne zawarte w goździkach rozrzedzają gęstą, zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszenie.

Składniki do przygotowania grzańca

 

  • 200 ml czerwonego wina. Ja wybieram wino słodkie
  • Pomarańcza
  • łyżka miodu naturalnego
  • 0,5 cm startego imbiru
  • kilka goździków
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu -mielonego

 

Wino przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 70 C. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód, imbir i pozostałe przyprawy. Przelewamy do kieliszka lub kamionkowego kubeczka. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy skórkę. Kroimy w plastry i dodajemy kilka do kieliszka z winem. Pijemy gorące. Na zdrowie 🙂

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/grzane-wino-z-miodem-kardamonem-imbirem-i-mrozy-mi-nie-straszne/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: