Grzane wino z pomarańczą nie tylko dla zmarzluchów

Lubicie grzance? Grzane wino to hit świątecznych jarmarków oraz restauracji w sezonie jesienno-zimowym.Nie ma nic lepszego gdy wracamy zmarznięci ze stoku.Grzańce znakomicie  rozgrzewają i zapobiegają przeziębieniom.. Trunek przygotowujemy z czerwonego  wina (półsłodkie lub półwytrawne); Najlepsze wina na grzańce pochodzą z Portugalii, Hiszpanii, Węgier, Włoch i Chile.Widziałam w sklepie wina już doprawione,gotowe do podgrzania.Lepiej kupić ulubione wino i przyrządzić taki specjał samemu, wtedy jest najsmaczniejszy.

SAM_4016

Do grzańca najczęściej dodajemy:

1.Goździki nadają grzańcowi charakterystycznego, korzennego zapachu i smaku.
2. Cynamon – idealnie harmonizuje z goździkami, ma intensywny zapach i słodkawy smak.
3. Gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny  grzańca.
4. Wanilia – wprowadza doskonały smak i nutę słodyczy.
5. Pieprz czarny – nadaje lekko pikantny smak.

SAM_4021

Wino wlewamy go garnka i stawiamy na małym ogniu.Dodajemy ulubione przyprawy.Pomalutku podgrzewamy do temperatury około 70-80 st.C.Wtedy uwolni się w grzańcu wszystko, co najlepsze.Przecedzamy..Na koniec wrzucamy plaster pomarańczy.

SAM_4022

W sklepach można  kupić gotowe mieszanki do grzańca.Ja do swojego wina użyłam Przyprawy Olmix, która nie zawiera konserwantów ani wzmacniaczy smaku.W skład tej przyprawy wchodzi-cukier,goździki,cynamon,kolendra,gałka muszkatołowa,kardamon i ziele angielskie.

SAM_4029

Grzańce pije się w kamionkowych, glinianych lub z żaroodpornego szkła kubkach ponieważ dobrze utrzymują wysoką temperaturę.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/grzane-wino-z-pomarancza-nie-tylko-dla-zmarzluchow/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

  1. Lubię takie winko,ale bardziej mi smakuje „gotowe” 😉
    Jak byłam kelnerką w małej kawiarni to tam serwowaliśmy takie przez cały rok,ale nieraz wieczorami schodziły w ilościach hurtowych!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: