Imprezowa przekąska- chrusty z piekła rodem

Pulchniutkie faworki  z dodatkiem pikantnego ketchupu to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu i i pomysł na pyszną, imprezową przekąskę.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • kubeczek gęstej śmietany
  • 2 łyżki zimnego masła
  • olej do smażenia,
  • Ketchup pikantny Kotlin

 

Wykonanie

Posiekaj mąkę  z zimnym masłem. Dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli i zagnieć z nich ścisłe ciasto. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę, oprószoną mąką. Dość mocno uderzaj w ciasto wałkiem, aż wewnątrz powstaną pęcherze powietrza. Dzięki temu faworki będą kruche. Owiń folią i odstaw na godzinę. Wlej olej do rondelka i mocno go rozgrzej (do 160-180 stopni)


Ciasto podziel na 4 części. Cieniutko rozwałkuj. Ciasto podziel na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego zrób nacięcie przez które przełóż jeden koniec paska. Uformowane faworki  posmaruj ketchupem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowym lub czosnkowym.

I LOVE KETCHUP

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/imprezowa-przekaska-chrusty-z-piekla-rodem/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: