Kalafior nadziewany mięsem w sosie serowym

Co powiecie na pysznego kalafiora z mięsem w sosie serowym?

SAM_1623

Składniki:

  • Kalafior
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  •  2 łyżki parmezanu

SAM_1621

Sos serowy

  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka zimnego mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz,sól do smaku
  • 20 dkg startego sera żółtego

cats

Wykonanie

Kalafiora oczyścić z liści(głąba zostawiamy) i obgotować w osolonej przez 5-8 minut.W tym czasie przygotować sos.Rozpuści masło,dodać mąkę i cały czas mieszając pomalutku wlewać mleko.Mieszamy  do zagotowania,Zdejmujemy z ognia,wrzucamy ser i dalej mieszamy aż do rozpuszczenia się sera.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Mięso mielone mieszamy z przyprawami i śmietaną.Delikatnie odkrawamy głąb a w jego miejsce wkładamy mięso.Kalafiora umieszczamy a naczyniu do zapiekania.Delikatnie odkrawamy kilka różyczek kalafiora,wciskamy mięso i przykrywamy różyczką.Kalafiora polać sosem, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie ściągnąć folię posypać parmezanem i zapiekać do uzyskania chrupiącej skórki.SAM_1624Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Tak przygotowany kalafior możną podać na obiad lub jako ciepłą kolację.Jest przepyszny a zapach jako rozchodzi się po kuchni podczas pieczenia  powoduje silne burczenia w brzuchu.Chwile oczekiwania umilam sobie oglądając kabarety online.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kalafior-nadziewany-miesem-w-sosie-serowym/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

One comment

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: