Kaszotto z suszonymi kurkami

Lubicie kaszę? Kasze są źródłem węglowodanów złożonych oraz źródłem cennego błonnika pokarmowego. Ja ostatnio zasmakowałam w kaszotto. Jest to potrawa inspirowana włoskim risotto, jego bazę stanowi kasza pęczak. Można użyć kaszy gryczanej. Kasza posiada neutralny smak co pozwala przygotować dania według własnych upodobań. Kaszotto sprawdzi się zarówno jako wykwintne danie, jak i to na co dzień. Wariacji na temat kaszotto nie brakuje – i w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Moje kaszotto przygotowałam z suszonymi kurkami, latem polecam do potrawy użyć świeżych grzybów. Kaszotto to jedno z tych dań, które wyglądałem nie zachwycają a smakują wyjątkowo.

Składniki

  • 1 szklanka suszonych kurek
  • 200 g kaszy pęczak
  • 300ml  bulionu warzywnego lub drobiowego – bulion doprawiłam przyprawą warzywną OLMIX
  • parmezan tarty- 1lyżka
  •  świeżo mielony pieprz czarny- szczypta
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 szalotki
  • 1 spory ząbek czosnku
  • natka pietruszki -2 łyżki
  • 1 szklanka wody do grzybów
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Kurki zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienie na około 1 godziny. Po tym czasie garnek z grzybkami ustawiamy na kuchence i gotujemy kurki na małym ogniu przez ok 1/2 godziny. Grzyby odcedzamy a wywar zostawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w piórka czosnek, kurki oraz suchą kaszę i mieszamy aż kasza połączy się z olejem i cebulą. Wlewamy  wino i mieszamy. Alkohol można pominąć, ale wierzcie mi to właśnie wino dodaje potrawie głębi i charakteru. Gdy wino odparuje, dodajemy połowę gorącego bulion i wywar z grzybów. Gdy kasza wchłonie wywar, dolewamy drugą połowę płynu. Gotujemy pod przykryciem (na małym ogniu ),przez około 20 minut-do momentu aż kasza będzie miękka. Pamiętajmy o częstym mieszaniu potrawy bo kasza lubi się przypalać. Przed podaniem dodajemy do kaszotto masło, i mieszamy aż masło się stopi i delikatnie powlecze ziarna kaszy, oddzielając je od siebie. Gotowe danie posypujemy zieloną pietruszką i parmezanem.

Smacznego !

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kaszotto-z-suszonymi-kurkami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: