Kawa mrożona, kawa lodowa

Ostatnio trochę ponarzekałam na pogodę i proszę- wróciły letnie upały. A jak gorąco to trzeba się koniecznie ochłodzić.  Mam dla Was dwie propozycje na lekkie orzeźwienie.

Pierwsza to kawa mrożona. Idealnie gasi pragnienie i dodaje energii.

SAM_7437

Składniki

  • 1 filiżanka kawy espresso
  • 1 szklanka mleka
  • 4 kostki lodu
  • kieliszek likieru Crema & Coffe
  • listki mięty
  • pół szklanki mleka do spienienia

SAM_7426

Kawę zaparzamy w kawiarce lub ekspresie. Szklankę mleka wlewamy do shakera dodajemy pokruszony lód, likier kawowy  i energicznie mieszamy.

SAM_7438

Pozostałe mleko podgrzewamy do temperatury 70 C i spieniamy. Zawartość shakera przelewamy do szklanki , dolewamy kawę, a na wierzchu delikatnie umieszczamy piankę z mleka. Posypujemy zmieloną kawą i dekorujemy miętą.

Kawa z lodami to mój faworyt na letni upał.

SAM_7456

Składniki

  • Filiżanka świeżo zaparzonego espresso
  • ulubione lody (najlepsze są śmietankowe i czekoladowe )- 2 gałki
  • starta, gorzka czekolada (ok 2 kosteczki)
  • plaster pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka do spienienia

 

SAM_7446

Mleko spieniamy według przepisu powyżej. Do szklanki wrzucamy 2 gałki lodów. Ostudzone espresso wlewamy cienkim strumieniem na lody. Dekorujemy pianką z mleka, pomarańczą  i startą czekoladą.

ci-320725

Szybkie i aromatyczne espresso uzyskałam  dzięki tradycyjnej kafetierze przelewowej. W moim urządzeniu można przygotować trzy filiżanki napoju. Jeśli potrzebujecie większych lub mniejszych pojemnościowo kawiarek lub innych uradzeń do parzenia kawy czy herbaty proponuję  zapoznać się z ofertą https://www.bellodecor.com.pl/

ku-1010772802

Wypatrzyłam tam fajny  rondelek do spieniania mleka z dzióbkiem. Za pomocą tego rondelka stworzymy warstwowe  Latte Macchiato, cappuccino  oraz  idealne  wzory na powierzchni kawy.

gg-icecube-tray-01

Ciekawa i wygodna  foremka do przygotowania kostek lodu. Dzięki unikatowej pokrywce, z foremki można łatwo wyjąć tyle kostek, ile potrzeba, bez wysypywania pozostałych.

gg-scoop-trigger-01

Idealne gałki lodów uzyskamy przy pomocy takiej łyżki.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kawa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

12 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: