Kiszone pomidory

Lubicie kiszone pomidory?  Ja ich smak odkryłam zupełnie niedawno i powiem Wam, że nie wyobrażam sobie aby słoiczków z tym przysmakiem zabrakło w mojej spiżarni. Kiszone pomidory są niezwykle popularne na Białorusi, Ukrainie i w Rosji.

Takie pomidory podaje się na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek i zup.  Są smaczne i zdrowe.

Do kiszenia wybieram twarde i mięsiste pomidory. Lekko nakłuwam skórkę w kilku miejscach aby pomidory podczas kiszenia nie pękały.

Składniki na 4 słoiki o pojemności 1 litra.

 

  • 1 i 1/2 kg niedużych pomidorów
  • przyprawy  identycznie jak do kiszenia ogórków czyli-kawałek chrzanu, po  2 ząbki czosnku i 2 gałązki koperku na słoik,  liście wiśni, winogron lub  czarnej porzeczki
  • 2l wody
  • 2 łyżki soli nie jodowanej

Wykonanie:

Gotuję wodę z solą i zostawiam do lekkiego przestudzenia. Na dnie słoika umieszczam połowę przypraw, układam  pomidory i pozostałe przyprawy,
Zalewam ciepłą solanką, zwracając uwagę aby pomidory były w niej całkowicie zanurzone i  zakręcam słoiki. Odstawiam do spiżarni lub piwnicy. Pomidory można konsumować już po dwóch tygodniach ale najsmaczniejsze są po dwóch miesiącach.

 

 


Róbmy przetwory! 5.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kiszone-pomidory/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

  1. Nie jadłam jeszcze nigdy kiszonych pomidorów, ale robi się moda na kiszonki. Dzisiaj widziałam w sklepie kiszonego kalafiora. Więc dlaczego by nie spróbować pomidorów…

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: