Kofta – szaszłyki z mielonego mięsa

Kofte (kofta, köfte) to potrawa przypominająca klopsy, znana szeroko w Azji Południowej, na Bliskim Wschodzie i na Bałkanach. Jest niezwykle popularna w kuchni tureckiej, gdzie występuje w bardzo wielu rodzajach.Köfte przyrządza się z mielonego mięsa – zazwyczaj wołowego lub jagnięcego z  dodatkiem cebuli i przypraw.

SAM_4985

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny.
  • 1 mała cebula, starta
  • 2 ząbki czosnku, roztarte
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz, oliwa

Patyczki do szaszłyków

SAM_4969

Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach cebulę i   zmiażdżony czosnek. Dodajemy przyprawy, posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy.

SAM_4975
Z mięsa robimy wałeczki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt.
Smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej kilkoma kroplami oliwy, z każdej strony, aż mięso nabierze brązowego koloru.

Koftę podajemy z ulubionymi sosami i dodatkami .

SAM_4987

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kofta-szaszlyki-z-mielonego-miesa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

  1. Przeglądam sobie blogi w końcu i zastanawiam się czy coś jeszcze zjeść , bo już późno, a tu nagle takie smakowitości widzę i od razu w brzuszku burczy 😉 mniam 😉

  2. Kiedyś nie lubiłam mięsa mielonego, ale dzięki takim przepisom zdecydowanie można się z nim zaprzyjaźnić. 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: