
Krokiety z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami
Krokiety – czy znacie kogoś, kto ich nie lubi? Ja uwielbiam, mogła bym je przyrządzać i jeść prawie codziennie. Gdyby tylko ktoś za mnie usmażył naleśniki ….Ostatnio zaszalałam w kuchni i zrobiłam taką ilość krokietów, że pojedliśmy do syta, obdarowałam nimi synów i jeszcze zamroziłam kilka porcji.
Składniki na naleśniki
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- ok 2 szklanek mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
Dodatkowo
- papryka w proszku
- bułka tarta
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą miksera. Odlewamy do miseczki ok pół szklanki ciasta, dosypujemy szczyptę papryki w proszku, mieszamy i odstawiamy.To ciasto posłuży mi do panierowania naleśników.
Patelnię smarujemy olejem i smażymy cienkie naleśniki.
Farsz
Kapustę kroimy na małe kawałki i kilka razy płuczemy aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości razem z posiekanymi grzybami. Ugotowaną kapustę odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę , wrzucamy na patelnię z olejem i podsmażymy. Dodajemy kapustę. Chwilkę podsmażamy. Przeprawiamy do smaku.
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulony. Obtaczamy w cieście naleśnikowym i tartej bułce. Smażymy na rumiano.
Smacznego 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam.
Tak ,jak ja 🙂