Królik pieczony z olejem rzepakowym

Walentynki to magiczny czas! W tym dniu przyrządzam dla męża jego ulubioną potrawę -Pieczonego Królika. Królik pieczony według tego przepisu jest soczysty i miękki.

SAM_4430

Składniki

  • 1 królik
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka  kolorowego pieprzu
  • 1 płaska  łyżka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka kawałeczków masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

SAM_4419

Królika myjemy i kroimy na kawałki.Wkładamy do naczynia.Cebule obieramy, i kroimy w piórka.Czosnek przeciskamy przez praskę. Olej mieszamy z sokiem z cytryny dodajemy czosnek i
wszystkie przyprawy Wlewamy marynatę do królika,mieszamy,posypujemy cebulą i wkładamy do lodówki,najlepiej na całą noc.Od czasu do czasu należy królika przemieszać.

SAM_4424

Naczynie z królikiem  przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 60 minut.
Po tym czasie odkrywamy pokrywkę,spryskujemy olejem rzepakowym  i zwiększamy temperaturę do  200 stopni Pieczmy ok 25 minut do zrumienienia się mięsa.

SAM_4428

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego  powinniśmy wdrożyć go do naszego jadłospisu.Kwasy omega-3 są substancjami koniecznymi do prawidłowego działania naszego organizmu. Zwiększają odporność organizmu.Wchodzą w skład naszych błon komórkowych, wzmacniają je tworząc barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, a także wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększanie wytwarzania białych krwinek.

SAM_4425logo-pokochaj-olej-rzepakowy

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/krolik-pieczony-z-olejem-rzepakowym/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

  1. Uwielbiam królika, całe dzieciństwo zajadałam się, bo dziadek hodował 🙂 Tylko na trochę innym przepisie mojej mamy, ale twój też na pewno jest pyszny!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: