Kruche ciasteczka z mąką kokosową i musli

DSCN5549Domowe kruche ciasteczka „chodziły” za mną od dawna.Miałam w domu mąkę kokosową ,pomysł na wykorzystanie jej do ciasteczek zrodził się dopiero dziś. Mąka kokosowa, pochodząc ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zachowuje dużą ilość tłuszczów: stugramowa porcja mąki kokosowej zawiera 8,7 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z nich to tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Pobudzają one metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających. DSCN5552Składniki :

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej Royal Brand
  • 1i 1/2 szklanki maki pszennej
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki musli (u mnie Musli 5 orzechów z czekoladą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • cukier cytrynowy Royal Brand

DSCN5535 Wykonanie Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół  Z podanych składników zagnieść ciasto.Zawinąć folia i odstawić na pól godziny do lodówki.Gdy ciasto odpocznie odrywany kawałki i formujemy małe placuszki. Ten typ mąki nie posiada glutenu z co za tym idzie ciasto nie jest plastyczne jak przy użyciu zwykłej mąki.Układamy na blasze wyłożonej papierem i posypujemy cukrem cytrynowym.Pieczemy ok 15-20 minut . DSCN5548

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kruche-ciasteczka-z-maka-kokosowa-i-musli/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

16 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: