Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Śliwki należą do moich ulubionych owoców. Mam na działce wczesną śliwę.Mogę  więc cieszyć się tymi pysznymi owocami już w sierpniu.Knedle ze śliwkami  i ciasta  mogła bym jeść codziennie.Przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszny placek.

DSCN0021 DSCN0022

ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
250 g masła zimnego
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

masa:

2 budynie śmietankowe,
litr mleka,
4łyżki cukru

Śliwki

Z podanych składników zagniatamy ciasto.Jedną czwartą zamrażamy,pozostałą cześć chłodzimy.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto.Pieczemy 20 minut w 180 C. Na podpieczony spód układamy polówki śliwek.Budyń gotujemy według przepisu.Przestudzony wylewamy na ciasto.Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Żeby było ciekawiej pomiędzy śliwki powtykałam kawałki jabłek papierówek.

DSCN0024

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kruche-ciasto-z-budyniem-i-sliwkami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: