Kurczak w jogurcie

DSCN1473Kurczak w  jogurcie

• 2 pojedyncze piersi kurczaka
• sól morska
• 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• 1 łyżka mąki pszennej
• 300 g jogurtu greckiego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka miodu

Do zapiekania:

• 125 g kulka mozzarelli
• 350 g pomidorków koktajlowych ja nie miałam więc dodałam cząstki dużych pomidorów
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy

DSCN1477

Przygotowanie:

Piersi kurczaka przekroić na 2 pojedyncze piersi. Oprószyć je solą morską i czerwoną papryką, dodać oliwę i wysmarować dokładnie dłońmi. Oprószyć w mące pszennej. Połączyć jogurt z oliwą, miodem i szczyptą soli. Kurczaka włożyć do naczynia, dodać jogurt z dodatkami i delikatnie wymieszać. Odstawić na minimum godzinę, najlepiej 2 – 3 godziny.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. W piekarniku nagrzać również blaszkę do zapiekania. Mozzarellę pokroić na 6 plasterków, oprószyć solą morską. Pomidorki opłukać i osuszyć, położyć na talerz, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, suszonym oregano i oliwą . Delikatnie wymieszać.
Na rozgrzaną blaszkę położyć piersi kurczaka razem z marynatą, przykryć mozzarellą. Wyłożyć pomidorki i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, na 5 minut przed końcem można ustawić funkcję grilla w piekarniku. Upieczone posypać szczypiorkiem

DSCN1479

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kurczak-w-jogurcie/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

3 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: