Kwiaty dyni, smażone w cieście naleśnikowym

Jedliście kwiaty dyni? Kwiaty dyni lub cukinii, podobnie jak inne kwiaty jadalne, powoli przebijają się do naszej kulinarnej świadomości i coraz częściej trafiają na nasze stoły. Można je kupić w sklepach i na bazarach. Najlepsze są kwiaty z własnej uprawy, gdzie można mieć pełną kontrolę nad ich świeżością i wielkością. Kwiaty dyni można smażyć, zapiekać, faszerować, dusić, grillować, marynować, jeść na surowo, np. w sałatkach. Doskonale nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Podając na słodko, do ciasta dodaję cukier i cynamon. Można smażyć je bez dodatków, albo na przykład faszerować. Ja, do smażenia używam masła klarowanego, masło  nadaje kwiatom lekko orzechowy posmak.

Składniki: na ciasto naleśnikowe:

  • mąka -ok 3/4 szklanki
  • woda-1/2szklanki
  • mleko- 1/2 szklanki
  • 1-2 jajka,
  • szczypta soli,
  • pieprz
  • masło klarowane

Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki do ciasta możemy dodać suszonych płatków papryki, lub trochę czosnku niedźwiedziego.

Kwiaty oczyszczamy z robaczków. Mąkę, mleko, wodę i jajka wrzucamy do miseczki i mikserem mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto powinno mieć gęstą, lejącą konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiamy ciasto na 1/2 godziny.
Kwiaty maczamy w przygotowanym cieście i kładziemy na rozgrzane masełko. Smażymy z obu stron, aż ciasto lekko się zrumieni.

Podajemy gorące. Jak smakują takie kwity?  Wszystko zależy od ciasta użytego do panierowania, gdyż to ona nadaje smak. Kwiat sam w sobie jest neutralny, miękki i delikatny. Natomiast końcówka, czyli malutka dynia, jest słodka i chrupiąca.

Smacznego !!!

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/kwiaty-dyni-smazone-w-ciescie-nalesnikowym/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

8 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: