Łatwe i smaczne ciasto z jagodami

Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na pyszne, jagodowe ciasto. Mam w zamrażalniku spory zapas jagód, więc  zimą często piekę to ciasto. Zamiast jagód możecie użyć borówek. Jeśli używacie zamrożonych jagód, nie rozmrażajcie ich! Przed dodaniem do ciasta, równomiernie obsypcie je skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu nie puszczą nadmiaru soku i nie opadną na dno.

Składniki

 

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4  szklanki  kwaśnej śmietany (można użyć jogurtu naturalnego)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  cytryny (skórka i sok)
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki  borówek lub jagód
  • cukier puder do posypania ciasta

Jajka ubijamy z cukrem przez ok 5 minut. Dodajemy śmietanę, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczkę wanilii, sól. Mieszamy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy porcjami  do ciasta lekko mieszając. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu rozkładamy jagody. Pieczemy w temperaturze 175 C przez 45 do 55 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawiamy  ciasto do ostygnięcia następnie posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/latwe-i-smaczne-ciasto-z-jagodami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: