Lazania naleśnikowa

Nie przepadam za smażeniem naleśników dlatego jak już się za nie wezmę to robię sporą ilość na zapas i mrożę.Doskonale się przechowują a po rozmrożeniu wyglądają jak świeżo zdjęte z patelni.Można je wykorzystać do krokietów lub  zrobić z nich lazanię czy też babkę z rożnymi nadzieniami.Dziś zaprezentuję Wam naleśnikową lazanię.Pomysł na to danie powstał wiele lat temu kiedy w sklepach nie można było kupić gotowego makaronu  na lazanię.

DSCN1469Składniki:

  • ok 12 sztuk naleśników
  • mięso mielone ok 400 gram
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól,pieprz do smaku
  • ulubione zioła
  • łyżka masła.

DSCN1460Przygotowanie sosu pomidorowego

Mięso mielone podsmażamy na patelni,dodajemy cebulę, czosnek pomidory z puszki,przecier pomidorowy. Dusimy chwilę pod przykryciem.Doprawiamy do smaku Ja dodałam gotową mieszankę do sosu bolognese.

DSCN1461Sos beszamelowy

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa( do smaku) sól  biały pieprz
  • ser żółty około 3 łyżki.

W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie smażymy. Gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy  mleko i stale mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.Doprowadzamy do wrzenia doprawiamy solą białym pieprzem i gałką.Gorące wylewamy na naleśniki.

DSCN1463Naleśniki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Naleśnik polewamy sosem i przykrywamy następnym.Całość polewamy sosem beszamelowym ,posypujemy serem i zapiekamy w temp 180 C przez ok 25 minut.

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/lazania-nalesnikowa/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

6 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: