Makaron bavette z sosem aglio olio e chilli

Makaron to klasyka włoskiej kuchni. Aglio olio e peperoncino to słynny włoski makaron z czosnkiem, oliwą, ostrą papryczką i natką pietruszki. To też przykład tego, jak proste i tanie dania mogą być smaczne. W oryginalnym włoskim przepisie znajdują się papryczki Pepperoncini (niesamowicie ostre) ja zastąpiłam je chilli.

Składniki:

  • 500 g makaronu – u mnie Bavette (długie płaskie wstążki)
  • mała papryczka chilli – u mnie suszona
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 lyżeczki posiekanej natki pietruszki

 Do gotowania makaronu:

Przygotowanie makaronu :

Garnek z wodą stawiamy na gazie, po zagotowaniu solimy wodę i dodajemy makaron. Mieszamy, dodajemy łyżeczkę Vegety. W składzie Vegety Natur do greckiej sałatki, znajdziemy suszone pomidory, natkę pietruszki, suszoną cebulę oraz czosnek, bazylię , oregano , pieprz czarny i oliwę z oliwek i gotujemy makaron al dente. Dodatek Vegety sprawi, że makaron nabierze ciekawego smaku. Makaron odcedzamy, zachowując około 5-6  łyżek wody, w której się gotował i gorący wrzucamy na patelnię z sosem.

Przygotowanie sosu:

Obieramy czosnek i kroimy go w cieńcie plasterki. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Z papryczki chilli usuwamy pestki i drobno kroimy. Jeśli preferujecie ostre danie możecie dodać papryczkę wraz z pestkami. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy czosnek i papryczkę i smażymy na bardzo małym ogniu, ok. 4-5 minut. Czosnek należy przewracać, by rumienił się równomiernie. Uważajmy aby się nie przypalił bo będzie gorzki w smaku. Dolewamy wodę w której gotował się makaron, dodajemy gorący makaron oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie rozkładamy na talerze i posypujemy wiórkami startego parmezanu.  Ja udekorowałam danie ćwiartkami pomidorów.

Smacznego !!!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Przepisy inspirowane naturą

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/makaron-bavette-z-sosem-aglio-olio-e-chilli/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

One comment

Odpowiedz na „MilaAnuluj pisanie odpowiedzi

%d bloggers like this: