Mini quiche z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Jeśli szukacie smacznej przekąski na karnawałowe przyjęcie to proponuję mini Quiche – małe placki, ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalane jajeczno-śmietanową masą.

Składniki na kruche ciasto

  • 1 żółtko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 250 g maki pszennej
  • 125 g masła

Nadzienie

  • 300 g pieczarek
  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka maki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • Ketchup pikantny Kotlin
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki tartego sera żółtego

Kruche :

Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować, następnie przy pomocy wałka przenieść ciasto na foremki. Odkroić nadmiar ciasta z brzegu formy. Nakłuwać widelcem  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Farsz:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony czosnek oraz pieczarki . Z udka kurczaka usuwamy skórę, mięso kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z pieczarkami. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do pieczarek . Całość smażymy do wyprawowania wody. Śmietanę mieszamy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na upieczone ciasto, zalewamy śmietaną. Na wierzchu każdego  placka umieszczamy kleks z ketchupu, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 10 minut.

I LOVE KETCHUP

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/mini-quiche-z-pieczarkami-i-wedzonym-kurczakiem/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: