Naleśniki z twarożkiem i jagodami

Jagody i truskawki -ulubione smaki  lata. Co roku mam dziwne uczucie,  że próbuje się nimi najeść na zapas. Piekę ciasta, lepię pierogi, smażę naleśniki, oraz robię przetwory by zatrzymać  wyjątkowy smak truskawek i jagód na cały rok. Najlepsze naleśniki z jagodami jadłam w Schronisku na Szrenicy. Pysznie chrupiące, z górą śmietany i jagód. Jeśli tam będziecie to koniecznie ich spróbujcie. Zapewniam, że na jednej porcji się nie skończy.

Zapraszam na moją ulubiona wersję naleśników z jagodami

SAM_6943

Ciasto na naleśniki

  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia

SAM_6954

Przy użyciu miksera mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nalewamy odrobinę około 2-4 łyżki ciasta i poruszając patelnią rozlewamy dokładnie ciasto na całej powierzchni patelni. Smażymy z jednej strony około 1-2 minuty. Przerzucamy na drugą stronę i dosmażamy przez kolejną minutę.

 

SAM_6940

Farsz

  • 25 dkg twarożku
  • śmietana -ok 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • cukier puder-3 łyżki
  • jagody, pół litra
  • śmietana kremówka 30% – 200ml

SAM_6956

Śmietanę kremówkę ubijamy z łyżką cukru pudru. Twarożek mieszamy z pozostałym cukrem, śmietaną, i cukrem waniliowym. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem i posypujemy łyżką jagód. Zawijamy. Podajemy na talerzu polane śmietaną i posypane jagodami. Smacznego

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/nalesniki-z-twarozkiem-i-jagodami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: