Nutella truskawkowo-rabarbarowa i dżem truskawka-rabarbar

SAM_2263

Sezon truskawkowy dobiega końca.W tym roku oprócz ulubionych kompotów zrobiłam parę słoiczków dżemu i pyszną Nitellę truskawkowo-rabarbarową.Do smażenia owoców używam multicookera.Nic się w nim nie przypala,nie trzeba stale stać i mieszać.Mogę śmiało powiedzieć,że konfitury ,czy dżemy „same się robią”.

SAM_2274

Dżem truskawka-rabarbar

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 700 g cukru

Umyte truskawki bez szypułek umieścić w garnku.Dodać obrany i drobno pokrojony rabarbar.Zasypać cukrem i pozostawić na godzinę.Garnek wstawić na kuchenkę i gotować bez przykrycia ok 1 i 1/2 godziny.Gotowy dżem przełożyć do słoiczków i zawekować.

SAM_2268

Nutella truskawkowo-rabarbarowa

  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 500 g cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przy przyrządzaniu Nutelli posterujemy jak wyżej.Gdy  minie godzina gotowania owoców dodajemy pokruszą czekoladę i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając jeszcze pół godziny.SAM_2267

DSC_0019Moje słoiczki są już gotowe.Jeszcze tylko druk etykiet i powędrują do spiżarni.Na samą myśl o gofrach z truskawkowo – rabarbarową Nutellą cieknie mi ślinka.

DSCN3069
Kuchenny pomocnik – idealny do konfitur i dżemów
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/nutella-truskawkowo-rabarbarowa-i-dzem-truskawka-rabarbar/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

4 comments

  1. O rety ! Pyszności ! Odkąd wróciłam do pracy nie robię już żadnych przetworów z braku czasu, ale często podkradam mojej mamie 😉

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: