Ogórki małosolne ekspresowe

Jakiś czas temu trafiłam w internecie na ten przepis. Przyznam, że byłam bardzo ciekawa czy faktycznie ogórki wychodzą identyczne w smaku jak te, kiszone tradycyjną metodą. Ogórki z folii czy też ogórki po rosyjsku ( ja nazywam  je ogórkami dla niecierpliwych )ostatnio królują na blogach.  Jeśli zależy Wam na czasie to ta metoda na prawdę działa. Ogórki w smaku niewiele  różnią od tych zalewanych wodą i kiszonych w kamiennym garnku.

Potrzebujemy

 

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • wiązkę kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • główkę czosnku
  • 1 płaską łyżeczkę soli
  • kilka ziaren gorczycy
  • liść laurowy
  • woreczek foliowy

Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Do woreczka wrzucamy ogórki  i sól. Mieszamy  tak aby sól pokryła równomiernie ogórki. Następnie dodajemy  do worka obrane ząbki czosnku, korzeń chrzanu, koper i ziarenka gorczycy.

Szczelnie zawijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy woreczek i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Ja robiłam wieczorem a rano miałam gotowe ogórki małosolne.

 

 

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ogorki-malosolne-ekspresowe/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

2 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: