Ogórki w zalewie słodko kwaśnej

Dziś chciała bym podzielić się z Wami przepisem na pyszne ogóreczki. W ubiegłym roku znalazłam ten przepis w blogosferze i troszkę go zmodyfikowałam. Zrobiłam na próbę kilka słoiczków i żałowałam, że tak mało, bo wszystkim smakowały i błyskawicznie zniknęły z mojej spiżarni. Ogórki mają słodko kwaśny smak, świetnie nadają się jako przekąska lub jako dodatek do obiadu. Delikatne nacięcia na plastrach dodają ogórkom uroku.

Na 2 i /1/2 kg ogórków potrzebujemy ok 15 małych słoiczków -takich po dżemie. Słoiki myjemy i wyparzamy .

Składniki:

ok 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych

1 łyżkę oleju

3 średnie cebule

koper -baldachimy z nasionami

3 ząbki czosnku

ziele angielskie- łyżeczka

gorczyca- łyżeczka

pieprz czarny-łyżeczka

liść laurowy -ok 3 szt

2 szklanki cukru

5 szklanek wody

1 i 1/2 szklanki octu 10%

1 łyżeczka soli

Ogórki myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Każdy lekko nacinamy na krzyż. Do słoiczków dodajemy kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela  angielskiego. Czosnek kroimy w piórka i dodajemy do słoika razem z kwiatem kopru. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i lekko ją szklimy. Gorącą rozdzielamy do słoiczków. Z pozostałych składników gotujemy zalewę. Pokrojone ogórki umieszczamy  w słoikach i dodajemy zalewę. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je ok 10 minut .

Róbmy przetwory! 5.

 

 

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/ogorki-z-zalewie-slodko-kwasnej/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

5 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: