Owoce lata pod maślaną kruszonką

Owoce pod maślaną kruszonką to jeden z ulubionych deserów lata 🙂  Pyszne porzeczki, maliny, wiśnie i czereśnie prosto z działki zapieczone pod chrupiącą kruszonką smakują wybornie. Crumble- bo tak brzmi prawidłowa nazwa tego deseru, to szybki i mało wymagający deser, którego nie można zepsuć.

Wystarczą jedynie kruszonka i owoce. Zawsze robię kilka porcji kruszonki i zamrażam. Gdy najdzie mnie ochota na crumble, wystarczy owoce posypać gotową kruszonką i wstawić do piekarnika.

Jak zrobić kruszonkę?

Potrzebujemy

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie kruszonki

W misce mieszam mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło. Rozcieram palcami aż powstanie kruszonka.

Wykonanie crumble

Na dnie małych foremek lub słoiczków układam warstwę mini biszkopcików lub wsypuję część kruszonki.  Dodaję ulubione owoce, wierzch posypuję kruszonką. Uwaga-jeśli używamy mrożonej kruszonki to nie powinno się jej rozmrażać. Piekarnik nagrzewam do 180 C. Piekę przez około 20 minut, aż kruszonka ładnie się przyrumieni.

Podajemy ciepłe.  Smacznego !!!

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/owoce-lata-pod-maslana-kruszonka/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

3 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: