Pączki

Pyszne domowe pączki.

DSCN1546Składniki:

500 g mąki
6 żółtek
jedno całe jajkoDSCN1542
3/4 szkl. cukru
200 g stopionego masła
cukier waniliowy
80 g drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
śliwkowe powidła lub różana konfitura
cukier puder do posypania
smalec lub olej do smażenia

Wykonanie

Z łyżki mąki,drożdży,cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać, żółtka oddzielić od jajek. Do żółtek i jednego jajka dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na puszystą i kremową masę.Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać utarte żółtka i wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie i pulchne.Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk.Dodać spirytus. Gdy podwoi swoją objętość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formując pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok.20 minut)
Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron.

DSCN1543DSCN1545DSCN1549

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/paczki/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

14 comments

  1. ja dziś faworków narobiłam bo jutro do pracy :)ale pączki wyglądają przepysznie a ile ich wyszło !:D jak dla wojska heeh

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: