Papryka marynowana w słodko-kwasnej zalewie

Papryka marynowana w słodko – kwaśnej zalewie to moja ulubiona zimowa przekąska.

Składniki:

  • ok 2kg czerwonej papryki
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca
  • liść laurowy
  • kilka łyżek oleju
  • czosnek

DSCN3072

Paprykę kroimy w szerokie paski.Układamy ciasno w słoikach.Do każdego słoja wrzucamy pieprz, kilka ziarenek gorczycy, liść laurowy i zalewamy łyżką oleju. Nie gotuje wcześniej papryki dzięki temu jest twarda i chrupiącą nawet po wielu miesiącach.

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • szklanka cukru
  • szklanka octu
  • łyżka soli

Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy słoiki z papryką.Pasteryzujemy ok 20 minut.

DSCN3065

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/papryka-marynowana-w-slodko-kwasnej-zalewie/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

12 comments

  1. Polecam przyprawę do konserwowania papryki,tam jest też fajna zalewa i daję się miód zamiast cukru o ile pamiętam 🙂

    Ja w tym roku zrobiłam kilka słoiczków papryki,ale w zalewie z octu winnego i jabłkowego- ciekawe jakie wyjdą w smaku 🙂

  2. Uwielbiam 😉 kiedyś bardzo dużo zaprawiałam papryki, bo dodawałam ją praktycznie do wszystkiego 😉 teraz już brak czasu, zazwyczaj kupuję gotową w sklepie 🙁

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: