Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Do świąt został tylko miesiąc, dlatego na blogu częsciej pojawiać się będą wpisy powiązane ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne paszteciki, które możecie upiec wcześniej i zamrozić. Potem wystarczy je rozmrozić i wstawić do gorącego piekarnika (220 C) na około 5 minut. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to pyszny dodatek do wigilijnego barszczu oraz karnawałowa przekąska. Wykonanie pasztecików jest bardzo proste i zawsze się udają. A jak smakują? Sami się przekonajcie.

Ciasto drożdżowe

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22%
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 180 g grzybów suszonych
  • około 1 – 2 szt. cebuli
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Do smarowania:

  • 1 szt. jajka
  • 1 łyżka mleka

Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy i kroimy na malutkie kawałki. Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy grzybki i wodę, w której się moczyły. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Kapustę z grzybami odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli, dodajemy odcedzoną kapustę, doprawiamy do smaku i smażymy ok 5-6 minut, cały czas mieszając. Studzimy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i cukier. Śmietanę  oraz żółtka dokładnie mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dolewamy masło (wcześniej rozpuszczone i przestygnięte). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 35 x 45 cm. Każdy prostokąt dzielimy na 4 części. Na brzeg ciasta nakładamy farsz, zwijamy jak roladę, dociskając w miejscu sklejenia. Każdy rulon kroimy  na porcje ok. 8 cm.   Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Gotowe paszteciki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem paszteciki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”


Świąteczne tradycje

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

10 comments

    1. Agnieszko ,sprawdziłam w ubiegłym roku i świetnie się przechowały w zamrażarce, nawet przez trzy miesiące. Można wsadzić do piekarnika bez rozmrażania,wówczas zmniejsz temperaturę do 170 C i odgrzewaj znacznie dłużej.

  1. Właśnie robię te paszteciki i w składnikach na ciasto jest podana kwaśna śmietana a potem w przepisie jest „żółtka i MLEKO dokładnie wymieszaj”. To jak w końcu? 😉

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: