Pide – turecka wersja pizzy

Nigdy nie byłam w Turcji, pide jadłam kilkakrotnie, z różnymi  dodatkami i zawsze mi smakowała. Postanowiłam sama zrobić to danie. Formowanie łódeczki jest bardzo proste, zachęcam Was do wykonania samodzielnie pide w domu.

sam_8176

Składniki

  • 450-500  mąki pszennej
  •  ok. 120-150 ml letniej wody
  •  1 łyżeczka drobnej soli
  •  1 saszetka suszonych drożdży
  •  pół łyżeczki cukru
  •  2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego ulubionymi przyprawami – u mnie bazylia i oregano
  •  2 łyżki stopionego masła
  •  łyżka tartego sera

222

Ulubione warzywa

  • papryka czerwona,żółta i zielona
  • pomidory
  • cebula czerwona
  • ser feta,
  • oliwki
  • 1 jajko

sam_8173

Wykonanie

Mąkę przesiewamy  do miski, dodajemy olej, drożdże, wodę ,sól i cukier. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy  w ciepłe miejsce na ok 25 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy  na pół, wałkujemy tworząc dwa owalne placki.sam_8174

Na każdej połówce rozkładamy  farsz, pozostawiając 1 cm brzegu ciasta. Zwinąć na kształt łódki,zawijając brzegi do środka. Warzywa kroimy w kostkę i układamy na placku, posypujemy ziołami i serem. Smarujemy ciasto masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Jeśli lubimy pide z jajkiem, w połowie pieczenia należy do łódeczki wbić jajko. Smacznego 🙂

sam_8180

 

Zapisz

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://kasia-testuje.pl/pide-turecka-wersja-pizzy/
SHARE
Pinterest
Pinterest
Instagram

7 comments

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: